Een kandidaat afwijzen

Gewijzigd op Fri, 17 Nov 2023 om 04:10 PM

De kandidaat is niet interessant genoeg bevonden voor deze functie. Je wil de kandidaat daarom gaan afwijzen. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Een kandidaat afwijzen

Stap 1. Verplaats de kandidaat naar de fase "Af te wijzen"

Klik vanuit het overzicht per wervingsfase óf vanuit de kandidaatkaart op de rode button "A"....

--OF--

Stap 2. Geef de reden in waarom je een kandidaat wil afwijzen

In de pop-up die automatisch opent, wordt gevraagd om een reden in te geven waarom je deze kandidaat wil afwijzen. Je kan hier kiezen uit een rij van standaard afwijsredenen. Mis je een afwijsreden? Voeg deze dan toe op de Settingspagina. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

De afwijsreden die je hier selecteert, wordt later ook automatisch overgenomen in de afwijsmail en wordt uiteraard geborgd in het systeem.

Zodra je de afwijsreden uit het dropdown menu hebt gekozen, klik je op de rode button "Verplaats naar af te wijzen".

**LET OP: De kandidaat heeft in dit geval nog geen afwijsbericht ontvangen. Je hebt enkel aan het systeem aangegeven dat je deze kandidaat wil gaan afwijzen.

Stap 3. Open de fase "Af te wijzen"

Klik door naar het wervingsoverzicht van kandidaten die zich in de fase "Af te wijzen" bevinden.

Je komt nu uit in een overzicht van kandidaten die zich in de fase "Af te wijzen" bevinden. Klik vanuit hier wederom vanuit het overzicht óf vanuit de kandidaatkaart op de rode button "A".

Stap 4. Wijs de kandidaat af

Er heeft zich een scherm geopend waarin je de kandidaat gaat afwijzen. Bovenin dit scherm heb je de mogelijkheid om de kandidaat goed weg te zetten in de database.Denk hierbij aan het toekennen van trefwoorden (zie dit artikel voor de voordelen hiervan) of het wijzigen van de status naar favoriet of zwarte lijst (zie dit artikel voor uitleg hierover).

Daaronder heb je de mogelijkheid om te bepalen via welke weg je de kandidaat wil afwijzen; is dit per telefoon of per mail? Standaard staat per mail ingesteld.

Wijs je de kandidaat per mail af?

Je ziet aan de rechterkant van het scherm het bericht wat je naar de kandidaat gaat versturen. In eerste instantie heb je eerst de mogelijkheid om eventueel een ander mailsjabloon te kiezen. Standaard wordt het mailsjabloon "Handmatige afwijzing met afwijsreden" getoond.

Vervolgens heb je de mogelijkheid om aanpassingen te doen in het onderwerp van de mail of in het bericht zelf. De mergevelden zijn automatisch ingevuld met de informatie die beschikbaar is in TOOL2MATCH.

**TIP: Merk je dat je vaak het bericht naar kandidaten en/of gesprekspartners handmatig nog moet aanpassen? Pas dan het mailsjabloon aan op de Settingspagina. Het mailsjabloon wat je daar ingeeft, wordt als standaard getoond tijdens het inplannen van een afspraak. Hoe je dit doet, lees je in dit artikel.

Zodra de mail helemaal compleet is, klik je links onder in het scherm op de blauwe button "Verzenden".

Wijs je de kandidaat per telefoon af?

Wanneer je ervoor hebt gekozen om de kandidaat per mail af te wijzen, heb je nog de mogelijkheid om een notitie achter te laten van het telefoongesprek. Deze notitie wordt getoond bij alle correspondentie met deze kandidaat in de kandidaatkaart.

Klik tot slot op de button "Verwerken".

Stap 6. De kandidaat is verplaatst naar de fase "Afgewezen"

Na het verzenden van de mail of het verwerken van de telefoonnotitie, wordt de kandidaat verplaatst naar de fase "Afgewezen". Zo lang de kandidaat onderdeel is van de database, kan je deze kandidaat altijd nog terugvinden in de procedure onder de wervingsfase "Afgewezen" of vanuit de database.