Er heeft een kandidaat gereageerd; en nu?

Gewijzigd op Tue, 21 Nov 2023 om 09:56 AM

Er heeft een kandidaat gereageerd op een vacature. Heel fijn natuurlijk, maar wat nu? In dit artikel lees je de eerste stappen binnen het bekijken en beoordelen van het kandidaatprofiel.

Het profiel van de kandidaat openen

Stap 1. De kandidaatkaart openen

Je ziet vanuit het vacatureoverzicht dat er een nieuwe sollicitant is binnengekomen, doordat de fase "Nieuw" voor die vacature is versprongen van het getal 0 naar 1 of meer. Het getal dat in dit vakje staat, staat gelijk aan het aantal kandidaten die in deze wervingsfase zitten.

Klik daarom vanuit het vacatureoverzicht achter de naam van de vacature op de fase "Nieuw".

Nadat je op het groene vakje hebt geklikt, komt je uit op een pagina met een lijst van alle kandidaten die beoordeeld mogen worden. Klik op de naam van de kandidaat om de gegevens van de kandidaat in te zien.

Het profiel van de kandidaat interpreteren

Er wordt een nieuw scherm geopend waar je alle gegevens van de kandidaat terug ziet komen. Dit scherm is onderverdeeld in de volgende tabbladen:

• Overzicht: Hier vind je een overzicht van de basisgegevens van de kandidaat. Denk hierbij aan persoonsgegeven, bestanden, AVG-instellingen en de sollicitatie-historie.
  • Beoordelingen: Hier vind je de beoordelingen terug die mede-beoordelaars hebben ingevuld en de antwoorden op eventuele preselectie vragen en open vragen (indien gesteld in het sollicitatieformulier).
  • Correspondentie: In het tabblad "Correspondentie" vind je alle correspondentie terug die heeft plaatsgevonden met de kandidaat. Dit kunnen zowel daadwerkelijk verzonden mails als achtergelaten telefoonnotities zijn.
  • Activiteit: Het tabblad "Activiteit" geeft je een overzicht van alle activiteiten die zijn uitgevoerd op de kandidaat. Denk hierbij aan faseveranderingen, afspraken die zijn ingepland of met wie het profiel van de kandidaat is gedeeld.
  • Notitie: Hier vind je alle notities die zijn toegevoegd aan de kandidaat. Dit zijn allen interne notities die niet zichtbaar zijn voor de kandidaat.

**Let op: Afhankelijk van het rechtenniveau wat aan je is gekoppeld, heb je misschien geen inzicht in alle tabbladen en bijbehorende tabbladen.

Stap 1. Inzage in de "Persoonlijke gegevens"

Je komt standaard uit in het tabblad "Overzicht". Aan de linkerkant van het scherm zie je het kader "Persoonlijke gegevens" terugkomen. Hoe meer/minder gegevens je hebt uitgevraagd in het sollicitatieformulier, hoe meer/minder gegevens hier zichtbaar zijn.

Stap 2. Bestanden openen

In het kader "Bestanden" kan je alle bestanden terugvinden die de kandidaat tijdens zijn/haar sollicitatie heeft ingediend.

Klik op het icoon van een oog om het CV of de motivatiebrief van de kandidaat te openen. Het bestand wordt geopend in een nieuw tabblad waar het document als een soort 'afbeelding' wordt getoond.

**Let op: Wanneer het document meerdere pagina's bevat, dien je na het openen van het document het scherm te 'vergroten' door eenmaal op je linkermuisknop te klikken.

Indien je het bestand nodig hebt als download (probeer dit te vermijden i.v.m. de AVG), klik je vanuit de kandidaat kaart op het download icoontje.

Stap 3. De kandidaat beoordelen

Nadat je het CV en de motivatiebrief van de kandidaat hebt ingezien, ga je de kandidaat beoordelen.

Klik hiervoor door naar het tabblad "Beoordelingen". Het eerste kader wat je ziet is het kader "Beoordelingen". Om een beoordeling in te voeren klik je achter je naam op het pennetje.

Je beoordeelt de kandidaat door middel van een sterrensysteem en een opmerking. Je kunt minimaal één ster (niet zo’n goede kandidaat) en maximaal vijf sterren (zeer goede kandidaat) geven. Ter onderbouwing van jouw score plaats je vervolgens een opmerking bij de beoordeling. Sla de gegevens op door op het blauwe vinkje te klikken.

**Let op: De beoordeling die je hier invoert is zichtbaar voor alle Beheerders en andere Gebruikers die als Recruiter en/of Selectiecommissie aan deze vacature zijn gekoppeld.

Stap 4. En dan?

Wat de vervolgstappen zijn met deze kandidaat, is afhankelijk van hoe het selectieproces voor deze vacature binnen jouw organisatie is ingericht: